Deze workshop beschrijft het maken van wandtegels van zelfhardende klei. Het voordeel hiervan t.o.v. Fimo is de prijs en bovendien zijn tegeltjes van zelfhardende klei gemakkelijk te verven met acrylverf en zien ze er ook iets echter uit. Enige nadeel is dat ze gemakkelijk breken als je ze van elkaar wilt halen en dus moet je ze iets dikker maken dan tegels van Fimo. Maak ze niet dunner dan zo'n 1,5 mm.
Om te bepalen welke afmeting je tegeltjes moeten krijgen kun je het beste eerst de breedte van alle wanden opmeten om te zien welke maat het beste uitkomt. Het is beter te moeten eindigen met een halve tegel of meer dan met een smal stukje van een paar mm. De tegels in de hal zijn 13 mm. De tegels worden tegen elkaar aan gelijmd op dun karton zodat de gehele tegelwand in één keer in je kamer geplakt kan worden.
Voorbereiding:
Nadat je bepaald hebt welke grootte jouw tegels moeten krijgen neem je de maten van je wanden (alleen het deel waar de tegels moeten komen) over op dun karton. In deze workshop gaan we er even vanuit dat de tegels 13 x 13 mm. moeten worden. Teken vervolgens hierop het raster in de maat van je tegeltjes (13 x 13 dus in dit geval), zo kun je altijd zien waar de halve tegels komen en kun je ze niet scheef plakken. Ga je zoals ik verschillende motieven gebruiken geef dan aan op het raster welk tegeltje waar moet komen. De basis voor de tegels is nu klaar.
Zoek de motieven die je voor de tegels wilt gaan gebruiken. Op de website Tile Heaven staan veel mooie bruikbare tegelmotieven die je kunt downloaden. Bewerk de plaatjes zo dat ze precies vierkant worden en er geen zichtbare witte randjes langs de kant zijn. Verklein de plaatjes en reken uit hoeveel je er van welk motief nodig hebt. Hou de resolutie hoog zodat ze mooi scherp blijven. Voor deze wandtegeltjes heb ik de plaatjes in een fotobewerkingsprogramma verkleind tot 40 x 40 mm. en vervolgens geladen in Powerpoint. Hier heb ik de maat aangepast naar 13 x 13 mm. en van alle tegeltjes de benodigde kopieën gemaakt. Op deze manier zijn de plaatjes erg scherp gebleven. Als je ze uitprint op éénzijdig gecoat printerpapier voor fotokwaliteit worden ze nog mooier. Handig is om de tegeltjes in je fotobewerkingsprogramma een zwarte omlijning te geven zodat je ze na het printen precies binnen dit lijntje uit kunt knippen. Met name voor tegels met een hele lichte achtergrond waarop anders moeilijk te zien is waar je precies moet knippen om ze mooi vierkant te houden. Bovendien worden de plaatjes op deze manier een fractie kleiner waardoor ze beter passen op de tegels. Door het snijden van de tegels worden de bovenranden iets afgerond waardoor het oppervlak iets kleiner wordt.
Het maken van de tegels:
Neem milimeterpapier en geef hierop het raster aan voor tegels van 13 x 13 mm. door op alle kruispunten een duidelijk stipje te zetten. Heb je geen milimeterpapier en heb je het raster op het karton heel nauwkeurig getekend, dan kun je ook hiermee verder werken. Leg op je patroon een stukje overtrekpapier en neem de stipjes hierop over.
Rol de klei uit, liefst met behulp van een pastamachine, en leg het op een hard en glad oppervlak, bijvoorbeeld een 1:1 tegel. Een oppervlak waar vocht in kan trekken is ongeschikt, je tegels zullen dan vast gaan zitten. Leg op de klei het overtrekpapier en prik met een kopspeld in alle stipjes zodat het patroon op de klei komt te staan. Je hebt nu een plakje klei met gaatjes. Neem een ongekarteld mes en snij hiermee zowel verticaal als horizontaal door alle gaatjes waardoor de tegeltjes ontstaan. Het gemakkelijkst werkt een mes met een smal toelopende punt, zet dit steeds boven het bovenste gaatje schuin op het oppervlak en laat langzaam zakken zodat je 1 voor 1 door de gaatjes snijdt. Heb je ook halve tegeltjes nodig dan moet je ook hiervoor een stipjesraster maken. Deze manier van tegels snijden heb ik uit het boek "Making Doll's House Miniatures with Polymer Clay" van Sue Heaser. Als je op deze manier het benodigde aantal tegeltjes (plus een paar extra i.v.m. breuk) hebt gesneden laat ze dan goed drogen.
Na het drogen haal je de tegeltjes van het oppervlak door ze voorzichtig met een mes los te snijden van de ondergrond. Houdt het mes zo plat mogelijk en werk langzaam, de tegeltjes zijn kwetsbaar. Vijl zo nodig de randjes glad.
Als je een ontwerp hebt waarin ook tegels zitten die alleen geverfd moeten worden, lijm dan eerst deze tegeltjes op de kartonnen basis, en verf ze daarna.
Lijm de plaatjes op de overige tegels en druk vooral de randjes goed aan. Daarna verf je de zijrandjes in een kleur die zo dicht mogelijk ligt bij de achtergrondkleur van de tegels. Hierbij verf je ook de overgang van papier naar klei dicht zodat het één geheel wordt. Lijm de tegels op hun plaats en lak het geheel af met zijde- of hoogglanslak. Plak het geheel op de muur.