Menu

logo












Interieur:

Het huis

het Hollandse huis Onderstaande thumbnails laten achtereenvolgens de begane grond, de bovenverdieping en de zolder zien. De kamerindeling is (linksboven beginnend en kloksgewijs) als volgt:


Begane grond: woonkamer, toilet, hal met trap, keuken;


Bovenverdieping: ouderslaapkamer met balkon, kamer van oma, gang met trap, badkamer;


Zolder: Kinderkamer, bergruimte, atelier, babykamer, kinderkamer.




begane grond eerste etage tweede etage

Bijzonderheden: De woonkamer heeft een erker, onder de trap in de hal is een inloopkast. De keuken heeft een achterdeur voor het geval er ooit nog eens tijd is om een tuintje achter het huis aan te leggen. Een deel van de slaapkamer heeft een verhoogd vloergedeelte en je komt binnen via een trapje met drie treden. Bovendien heeft deze kamer een balkon en een vaste kast. De wand tussen de kinderslaapkamers is gedeeltelijk open. Het huis wordt voorzien van werkende schuiframen met een glas in lood bovenraam en ook binnen zijn enkele glas in lood deuren.


Helaas heeft het ontwerp-programma dat ik hiervoor heb gebruikt een paar kleine minpuntjes, waardoor ik niet alles precies zo kan laten zien zoals het bedoeld is.
In de hal op de begane grond bijvoorbeeld loopt de muur dwars door de trapleuning, deze wand eindigt in werkelijkheid tegen de onderkant van de trap, zodat er ruimte is voor een inloopkast. Op het ontwerp van de zolder is een vloer zichtbaar die er niet is, namelijk boven de trap. Via de trap vanaf de eerste verdieping kom je op zolder in een halletje waarop alle deuren van de kamers aldaar uitkomen. De twee kinderkamers hebben gezamenlijk één deur. Het dak heb ik in eerste instantie nog niet meegenomen in de werkplannen, onder het motto "je hoeft niet alles van tevoren te weten". Bij het bouwen van het huis zal ook het dak (met dakramen) vanzelf vorm krijgen.


De start.


Ik heb alle wanden en vloeren op maat laten zagen bij een bouwmarkt, hiervoor is MDF met een dikte van 10 mm. gebruikt. Vervolgens heb ik alle ramen en deuren op de muren en waar van toepassing op de binnenwanden getekend en met een figuurzaag uitgezaagd en bijgeschuurd. Daarna beide zijden van de onderdelen in de grondverf gezet. Omdat alles nu nog los ligt ben ik eerst alle ramen en buitendeuren gaan maken, het werkt een stuk gemakkelijker als je de delen plat voor je op tafel kunt leggen. Deuren en ramen zijn in dit stadium nog níet geplaatst. Nadat alle ramen en deuren gemaakt en geverfd waren heb ik gekeken of alles in de voorgezaagde gaten past en waar nodig aangepast, en de ramen en gaten overeenkomstige nummers gegeven, zo hoef ik later niet meer uit te zoeken wat waar goed past.


Dan volgt een flinke klus, de buitenmuren voorzien van 'baksteentjes'. Ik ben er een paar maanden mee bezig geweest maar ik vind het resultaat de moeite waard. De steentjes zijn gesneden uit flexibele steenstrips.


Daarna heb ik het huis deels in elkaar gezet. De vloer, buitenmuren en de binnenwanden van de begane grond. Dit omdat ik denk dat het gemakkelijker werkt als de overige vloeren en muren nog niet gemonteerd zijn. Pas als de bouwwerkzaamheden op de begane grond klaar zijn, komt de tweede laag er op.


Het huis


De voor- en achterwand van het huis zijn tweedelig en zijn met scharnieren aan de zijmuren bevestigd, zo is alles goed bereikbaar. Op het huis ligt een plaat MDF die met blokjes aan de zijkanten op zijn plek blijft liggen. Er wil nog wel eens een kat op springen.


Het huis


Het huis wordt voorzien van verlichting dmv draad en elk lampje wordt van buitenaf bediend. Hiervoor is het huis op een tafel (met wieltjes) gemonteerd en is onder het overloopje van de trap in de hal een gat in de vloer en tafel gezaagd. De draadjes kunnen zo naar de lade in de tafel geleid worden. In de lade staat een schakelkastje en de adapter(s).


Het huis


Hoe je een schakelkastje maakt, de buitenmuren van 'echte' steentjes voorziet én hoe je verschillende soorten ramen maakt inclusief glas in lood effect vind je bij de Workshops.

naar boven